Informace

Čočková polévka

250 g čočky, 1 l vody, 60 g slaniny, 60 g hladké mouky (3 polévkové lžíce), 1 větší cibule, 1 stroužek česneku, 2 g sladidla Irbis Sukralóza (sypké sladidlo), 1 kostka masového bujomu, 2 kávové lžičky octu, sůl

Postup: čočku přebereme, propláchneme studenou vodou a nejlépe na cca 8 hodin namočíme. Poté uvedeme do varu s 3/4 vody, se sladidlem a kostkou bujónu. Vaříme až je čočka měkká. Slaninu nakrájíme na kostičky a na mírném ohni vysmažíme. Přidáme krájenou cibuli i česnek a zlehka osmahneme. Zaprášíme mouku a vše dosmažíme do světle hnědé barvy. Zalijeme zbylou studenou vodou, promícháme a směs vlijeme do uvařené čočky. Nakonec ještě povaříme na mírném ohni cca 2 minuty a podle vlastní chuti dochutíme solí, sladidlem Irbis a octem.

Čočková polévka

Rajská omáčka

400 g oloupaných rajčat, 1 g sladidla Irbis Sukralóza (sypké sladidlo), 1 střední cibule, 50 g stolního oleje, 50 g hladké mouky, 1 kostka bujónu, 3 - 4 bobkové listy, 5 hřebíčků, 10 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, kousek celé skořice, 400 ml vody, 2 plátky chemicky neošetřeného citronu, sůl

Postup: koření, kostku bujónu spolu s citronem zalijeme 3/4 vody z celkového množství a na mírném ohni vaříme cca 20 minut. Poté přecedíme, přidáme upravená rajčata a vše rozmixujeme nebo propasírujeme sítkem. Na oleji osmahneme na plátky krájenou cibuli, přidáme mouku a za stálého míchání vyrobíme světlou jíšku. Takto upravenou zalijeme zbylou vodou, rozmícháme a směs zalijeme do předchozí směsi. Vše na mírném ohni povaříme cca 2 minuty. Dochutíme solí a sladidlem Irbis.

Rajská omáčka

Palačinky s tvarohem

500 ml mléka, 25 g sladidla Irbis Sukralóza (sypké sladidlo), 200 g pšeničné hladké mouky, 1 vejce, 200 g měkkého tvarohu, špetka soli, olej na smažení

Těsto: Vejce rozdělíme na žloutek a bílek V mléce ruční metličkou rozšleháme: mouku, 5 g sladidla Irbis, žloutek a sůl tak, až je směs hladká a bez hrudek.
Pánvičku rozpálíme, dáme pár kapek oleje, naběračkou nalijeme těsto, které opatrně rozlijeme po celém povrchu pánve a na mírném ohni usmažíme po obou stranách. Poté každou palačinku naplníme tvarohovou náplní.
Náplň: bílek vyšleháme se zbylým sladidlem Irbis. Tvaroh rozmícháme dohladka, přidáme vyšlehaný bílek a lehce zamícháme.

Palačinky s tvarohem

Rebarborový závin

1 balíček listového těsta, 200 g rebarbory, 70 g sladidla Irbis Sukralóza (sypké sladidlo), 4 - 5 polévkových lžic strouhanky, mletá skořice, 1 vejce, vanilkový lusk

Postup: rebarboru omyjeme a zbavíme oloupáním pevných vláken. Poté nakrájíme na cca 1 cm dlouhé kousky, posypeme sladidlem Irbis. Přidáme skořici, strouhanku a vše dobře promícháme. Listové těsto rozválíme na tloušťku cca 0,5 cm. Doprostřed dáme rebarborovou náplň a přeložíme přes sebe protilehlé části. Takto připravený závin položíme na čistý plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 220 C do zlatové barvy. Po vychladnutí posypeme sladidlem Irbis, do kterého jsme předem vložili vanilkový lusk, uzavřeli a nechali několik dní rozležet.

Rebarborový závin

Lehká salátová zálivka

200 ml vody, 4 g sladidla Irbis Big Sweet 10x sladší (sypké sladidlo), 4 g sůl, 2 kávové lžičky octu (kvasný lihový)

Postup: všechny uvedené suroviny důkladně promícháme, až se vše rozpustí. Vyrobenou zálivku zlehka promícháme s upravenými listy salátu (např. hlávkový, rukola, mizuna), popř. směs těchto uvedených salátových listů můžeme doplnit krájenou lahůdkovou cibulkou či ředkvičkou apod.

Lehká salátová zálivka

Puding

500 ml mléka, 1 balíček pudinkového prášku, 20 g sladidla Irbis Sweet 3x sladší (sypké sladidlo) Postup: 2/3 mléka vlijeme do hrnce (který není náchylný k připalování) a uvedeme do varu. Zbylou 1/3 dobře promícháme s pudingovým práškem a sladidlem Irbis. Takto upravenou směs vmícháme do vařícího mléka a za stálého míchání dobře provaříme.

Puding