Informace

Phenylketonurie

Fenylketonurie

Lidé s poruchou metabolismu fenylalaninu, tzv. fenylketonurií, musí kontrolovat přísun této aminokyseliny z potravy včetně aspartamu. Přestože aspartam obsahuje jen malé množství fenylalaninu, musí být na etiketách potravin obsahující toto sladidlo upozornění pro nemocné fenylketonurií.

Fenylketonurie (PKU) je vrozená metabolická porucha, jejiž podstatou je narušení metabolismu aminokyseliny fenylalaninu. Člověk s fenylketonurií si proto musí hlídat spotřebu fenylalaninu
ve své stravě. Fenylalanin je jedna ze dvaceti aminokyselin, z nichž jsou jako z korálků na dlouhé niti sestaveny dlouhé řetězce molekuly bílkovin. PKU je zjišťováno u každého narozeného dítěte, protože požívání mléka s normálním bílkovinným složením by u nich vedlo k těžkému poškození mozku. Znamená to, že každý postižený jedinec o své poruše ví a podle toho je pak patřičně upravován jeho jídelníček. Při odhadované spotřebě 0,3 g aspartamu denně (odpovídá sladivosti 60 g cukru) tvoří množství vzniklého fenylalaninu asi 150 mg, což činí maximálně 6 – 13 % denní doporučené dávky
této aminokyseliny, která je v těle u zdravého jedince bez této poruchy odbourávána na jiné důležité sloučeniny.

Pro více informací, prosím klikněte zde.Phenylketonuria (PKU)