Informace

O aspartamu

O aspartamu

Aspartam byl objeven v roce 1965 Jamese M. Schlatterem, chemikem, který pracoval pro G.D. Searle & Company.

Jedná se o nízkokalorické sladidlo, které je přibližně 200 krát sladší než sacharóza. Aspartam je jedinečný mezi nízkokalorickými sladidly v tom, že se zcela v těle rozdělí do jednotlivých složek – aminokyselin, kyseliny asparagové a fenylalaninu a malého množství methanolu. Tyto prvky se nacházejí v mnohem větším množství v běžných potravinách, jako je maso, mléko, ovoce a zelenina
a v těle jsou využívány stejným způsobem ať už pocházejí z aspartamu nebo z běžných potravin.

Aspartam je jedním z nejdůkladněji prozkoumaných potravinových složek vůbec, prošel více než
200 vědeckých studií zabývající se bezpečností potravin. Kromě Food and Drug Administration (FDA), Výboru odborníků pro potravinářské přídatné látky (JECFA), Světové zdravotnické organizace a Organizace pro výživu a zemědělství, Vědecký výbor pro potraviny Evropské unie (SCF) a regulační orgány ve více než 100 zemí přezkoumaly aspartam a zjistili, že je bezpečný pro použití.

Spotřebitelský výzkum ukazuje, že nápoje a potraviny s nízkým obsahem cukru se staly součástí života milionů mužů a žen, kteří si chtějí zachovat lepší zdravotní stav, kontrolují svoji váhu, nebo prostě chtějí využívat nízkokalorické produkty, které jsou na trhu k dispozici. V současné době se aspartam nachází ve více než 6000 produktech a je spotřebováno více než 200 miliony lidí po celém světě.